MNE Etikai kódex

MNE Etikai Kódex

A Magyar Naturista Egyesület célja a naturista életmód fenntartása a Naturista Oázis Kemping területén és a közösségi naturista életforma széleskörű terjesztése. A naturista közösség nem tesz különbséget nemek, kor, származás között, tagjai számára minden testalkat vagy bőrszín egyformán elfogadott. Az Egyesület tagjai a meztelenséget természetes állapotnak tekintik és a meztelenül folytatott napi közösségi tevékenységet nem hozzák összefüggésbe szexualitással. A naturista közösség különbséget tesz naturizmus és nudizmus között, viselkedési szabályait is ennek megfelelően alakítja ki. A naturista közösség család-barát irányultságú és elsősorban kisgyerekes családok, párok csatlakozását bátorítja.

Az MNE törekvése a harmónia megteremtése a természetes meztelenség, az egészséges testkultúra, környezetünk megóvása és a természet védelme között naturista közösségünk hosszú távú fennmaradása és fejlesztése során.

Naturista viselkedési szabályai.
– A naturisták – kortól függetlenül – tegeződnek.
– A naturisták találkozáskor minden esetben köszönnek egymásnak, függetlenül attól, hogy ismerik-e egymást.
– A naturisták meztelenek, amennyiben az időjárás megengedi, napozáskor, fürdéskor vagy egyéb tevékenység végzése során semmiféle ruhát – különösen fürdőruhát – nem viselnek. Egyesületünk ebben a tekintetben zéró toleranciát alkalmaz.
– Ennek megfelelően minden MNE tag köteles arról gondoskodni arról, hogy a családtagjaik, vendégeik ne mutatkozzanak ruhában/fürdőruhában a közösségi és bérelt területeken.
– A meztelenség a vízi vagy szárazföldi sporttevékenység során is kötelező, beleértve a strandröplabdát.
– Zenés estéken, rendezvényeken diszkókon, a meztelenség megengedett, amennyiben nem jár együtt kihívó szexuális viselkedéssel.
– Egyesületünk család-barát szervezet, közösségünkben a nyilvános erotikus vagy szexuális megnyilvánulás tilos, az ilyen esetekben egyesületünk ugyancsak zéró toleranciát alkalmaz.
– Egyesületünk nem tolerálja a túlzott alkoholfogyasztást. Amennyiben nem tudod kontrollálni magad, inkább vonulj vissza a közösségi helyekről.
– Narkotikumok, kábító vagy bódító szerek alkalmazása tilos.
– Strandon, napozó helyeken tartsunk megfelelő távolságot szomszédainktól és tartsuk be a „nézni szabad, bámulni nem” elvet.
– A fotózás, filmezés csak akkor megengedett, ha ahhoz minden érdekelt hozzájárult. A félreértések elkerülése érdekében kamerádat, telefonodat tartsd zárt helyen.
– Mindig legyen nálad saját törölköző, csak arra ülj le, higiéniai, esztétikai okokból.
– Vedd figyelembe, hogy ide a naturisták pihenés céljából jönnek, ezért kerüld a zajongást, hangos rádiózást, egymás pihenésének zavarását.
– A trágár, csúnya beszéd vagy aggresszív viselkedés nem naturistához méltó, ezért egyesületünk nem tolerálja.
– Ne szemeteljünk, ha látunk szemetet, vegyük fel, ügyeljünk a tisztaságra.
– A naturista kemping nem ismerkedő hely. Bár a naturisták közvetlen emberek, ha elutasítást tapasztalsz, fogadd el.
– A kisebb, ízléses testékszerek viselése megengedett, de a méretében és elhelyezésében kirívó testékszereket egyesületünk nem tolerálja, azok szexuális vonatkozásai miatt.
– Légy tekintettel arra, hogy kempingünk elsősorban családok számára kínálja szolgáltatásait, viselkedésed példa a gyermekek számára.

3. Kölcsönös tolerancia

Az egymás iránti tolerancia nem naturizmus függő. Akár ruhában vagy a nélkül, mindig hallgassuk meg egymást. Ahány ember annyi gondolat. A vélemény kinyilvánítása emberi jog. Kölcsönösen és kulturáltan hallgassuk meg egymás véleményét. A fölényes és lenéző beszólás és viselkedés a véleményezőt minősíti.
Az intoleráns és összeférhetetlen tagoknak nincs helyük a közösségünkben.

4. Naturista életmód terjesztése.

Mindannyiunk közös érdeke, hogy a naturista életmód és egyesületünk tagjainak vendégszerete minél szélesebb körökben váljon ismertté, ezáltal a taglétszámunk emelkedjen. Családi, rokoni, baráti, munkatársi körökben terjesszük a naturista életmódunk szépségét, előnyös hatását és elsősorban családokat, párokat bátorítsunk a csatlakozásra.

5. Etikai szabályaink betartása.

Minden naturista tagtársunk számára ez a Kódex irányadó, és minden tagtársunk érezze magát kiváltságosnak, hogy tagja lehet a mi példamutató, jól működő közösségünknek.

A közösségünk védelme érdekében a naturista szabályok súlyos megszegése azonnali szankciót, akár kizárást vonhat maga után.

Délegyháza, 2014. május 21.

Medgyesi József
Elnök